2012. július 16., hétfő

Napi takarítás

forrás

Eljött egy újabb hét, és kicsit visszautalva a "Kezdjük el még ma" című bejegyzésemre itt egy remek ötlet arra mit is lehetne ezen a héten elkezdeni. A napi takarítás alatt nem valami komoly, órákig tartó műveletet kell érteni, hanem egyszerű, gyors rutin teendőket amik megkönnyíthetik a későbbi nagyobb takarítási munkákat, ráadásul a rend, és tisztaság látszatát keltik. Hiába ismerem az előnyöket, sajnos én is hajlamos vagyok elbliccelni eme feladatokat, ezért ezeket a  sorokat most éppúgy írom magamnak mint nektek. Hogy ki hogyan, a nap melyik szakára osztja be a teendőket, csak rajta múlik. Olyan is lesz közöttük amiket ki is lehet hagyni, hiszen minden ember más, másképp él a házában. Ha valaki pl. sosem főz az nyilván nem fogja minden nap letakarítani a tűzhelyet, hiszen ha nem használja nem is lesz koszos, persze porosodik, de azt elég hetente letörölni. Próbáltam általánosan összeszedni a naponta elvégzendőket. Íme:

1. Szellőztetés
2. Beágyazás
3. WC-pucolás (egy tisztítószeres papírtörlővel áttörölni az ülőkét, majd szárazra törölni, és a wc kefével meg a belsejét. Nem kell órákig sikálni)
4. Mosdó kitörlése
5. Zuhanyzó v. fürdőkád kitörlése (szintén csak néhány perc mindkettő, kis tisztítószeres ronggyal áttörölni a csapokat, illetve a mosdó, zuhanyzó, kád belsejét, és leöblíteni, szárazra törölni, a szárazra törlést a fürdőkád és a zuhanybelső esetén nem kell megcsinálni, senki sem fog odahajolni és megnézni, de a mosdót érdemes. Ha ezeket naponta megcsináljuk, nem fog elvízkövesedni, nem kell többé sikálni és tényleg csak néhány perc.)
6. Tűzhely letakarítása (Így nem ég rá a szennyeződés)
7. Konyhapult
8. Mosogató (ugyan az mint a mosdónál)
9. Étkezőasztal letakarítása (Morzsák eltávolítása, kis tisztítószeres ronggyal áttörölni, majd szárazra.)
10. A konyhában, ill. az étkezőasztal körül felsöpörni az esetlegesen lehullott dolgokat.
11. Szemetet kivinni (mi csak akkor szoktuk ha megtelt, de kislakásban tudom más lehet a helyzet)

Hát nagyjából ezek jutottak eszembe, ha van még egyéb ötletetek itt a megjegyzésekben szívesen fogadom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése