2012. december 20., csütörtök

Fűszeres sütőtökkrémleves


Ez a leves akár az ünnepi menü része is lehet annyira finom, de vigyázat, mert lehetetlen nem megenni egy egész lábossal.

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb 1cm-es gyömbér
  • 1 dl főzőtejszín
  • vaj, olívaolaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • méz
  • leveskocka
  • só,bors
  • csipetnyi őrölt csili
  • 1-1 kávéskanál fahéj és szegfűszeg


1. a tököt meghámozom a magjait kikaparom, és kisebb kockákra vágom, a hagymát felaprítom, a gyömbért lereszelem
2. a vajt az olívaolajjal megolvasztom, és a barna cukrot megkaramellizálom rajta
3. a hagymát és a lereszelt gyömbért a karamellhez öntöm, és addig pirítom míg a visszaszilárdult karamell újra felolvad
4. ekkor beleteszem a tököt, és pár percig párolom, majd felöntöm annyi vízzel amennyi bőven ellepi
5. ha felforrt a víz sózom, borsozom, beledobom a leveskockát, és fűszerezem a többi fűszerrel, majd belecsurgatok egy kevés mézet
6. puhára főzöm, ha a fakanállal könnyedén szét tudom nyomni a tököt akkor jó
7. turmixolom, ha túl sűrű még öntök hozzá egy kevés vizet, és ha szükséges még édesítem, fűszerezem, újra felforralom
8. pirított tökmaggal és kevés tökmagolajjal meglocsolva tálalom



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése